Eigenlijk ben ik een echte actievoerder. Opkomen voor kwetsbaren, strijden tegen onrecht: het is helemaal mijn ding. Alleen het Malieveld of Museumplein zijn voor mij geen haalbare kaart. Slecht evenwicht, beperkte energie – je kent mijn verhaal. Zelfs de reis er naar toe zou al te veel zijn. Maar lijdzaam toekijken hoe zaken om me heen verkeerd gaan hoeft gelukkig ook niet. Via social media kan ik mijn stem laten horen. Nu ook weer, nadat het kabinet onlangs het hele land haar vrijheden teruggaf, maar juist kwetsbaren in de kou laat staan. Tijd voor online actie!
Herrie uit de huiskamer
En ook online actievoeren werkt. Tijdens de persconferentie van Ernst Kuipers op 15 februari zat ik samen met vele anderen thuis op de bank om ons geluid te laten klinken. Om online ‘herrie’ te maken. Met #GeenDorHout en #ZoHerkenJeOns waren we die avond ‘trending topic’ op Twitter. En dat bleven we nog dagenlang. Een signaal dat goed werd opgepakt door journalisten en politici. Ons protest leidde tot veel aandacht in de media. Voorbeelden hiervan vind je onderaan dit blog.
Ieder voor zich
Maar waarom nou toch dit online protest? Heel simpel: omdat door de regering nu veel te veel verantwoordelijkheid wordt gelegd bij ‘de kwetsbaren’. Vanaf nu moeten we ons zelf maar beschermen tegen corona. En dat kunnen we niet zonder anderen. Want ook kwetsbare mensen hebben partners, kinderen, vrienden, collega’s, enz. Die mogen opeens alles weer, waardoor ze vervolgens doodleuk ons kunnen besmetten. Dus door de vrijheid van niet-kwetsbaren kunnen kwetsbaren ondanks hun voorzichtigheid tóch nog corona krijgen. Er is totaal geen beleid meer om deze risicogroep te beschermen. Het is nu ‘ieder voor zich, samen voor ons eigen’. Dat steekt. Sinds corona onder ons is, is er steeds in meer of mindere mate rekening gehouden met de risicogroepen. Dat is nu helemaal weg. Wij willen de basisregels terug.
Uitgelachen
Dus ging ik protesteren. Op de donderdag voor de laatste persconferentie begon het hier te kriebelen. De aangekondigde versoepelingen en de vele blije gezichten op tv stemden me eerst somber. Maar al snel zag ik ook een vrouw in tranen in beeld. Ze had vervelende opmerkingen gekregen omdat ze nog steeds een mondkapje droeg. Ik had behoefte om haar een hart onder de riem te steken. En dat kon ik zelf inmiddels ook wel gebruiken. Ik sloot me aan bij de online chatgroep van #GeenDorHout. Al snel had ik contact met iemand die uitgelachen was omdat ze bij de kapper zat met een FFP2-masker op. Toen ik haar meldde dat ik graag actie wilde voeren, raadde ze me #VergeetOnsNietErnst aan. Ik plaatste even later een foto van mezelf met FFP2-masker op Instagram, Facebook en Twitter. Want wij laten ons niet uitlachen, wij laten ons horen! Er volgde al snel nog een actie: vlak voor de persconferentie van Ernst Kuipers riep de chronisch zieke actievoerder Jacquie Davis op om massaal #GeenDorHout en #ZoHerkenJeOns te twitteren en te retweeten. En met succes.
Wat is #GeenDorHout?
#GeenDorHout is een Nederlandse actiegroep die in 2020 is begonnen door Jacquie Davis als hashtag op sociale media in het begin van de coronacrisis in Nederland. De hashtag was een reactie op een column op de website van BNR Nieuwsradio, waarin diegene die het schreef de groep mensen in risicogroepen aanduidde als ‘dor hout’ en op een opinie-artikel door epidemioloog Sander Borgsteede in Trouw (8 augustus 2020). De leden hebben met name contact via sociale media en op chatplatform Discord. De actiegroep wordt voornamelijk gevormd door mensen die thuiszitten, soms in een zelfverkozen quarantaine, in afwachting van de ontwikkeling van de pandemie. [bron: Wikipedia]
Gunnen en respecteren
Even voor alle duidelijkheid: ik gun iedereen zijn bezoekjes aan de horeca, evenementen, feestjes en de IKEA. Het is alleen zo dat chronisch zieke en beperkte mensen zoals ik liever geen corona en misschien wel long(langdurige)-covid op willen lopen. Het risico om nog meer te gaan mankeren, loop ik liever niet. “Je bent gewoon bang”, is daarbij een veel gehoorde reactie. Hebben mensen die dat zeggen zich wel eens gerealiseerd dat wij al op achterstand staan? We zijn al beperkt en willen niet nog verder beperkt worden. De één is voorzichtiger dan de ander, dat is bij iedereen zo. Vaak zeggen mensen “stel je niet aan”. Doe dat alsjeblieft niet. Respecteer dat sommige mensen bepaalde maatregelen koesteren, gewoon omdat dat veiliger voelt.
Niet voor iedereen
En dat is niet voor iedereen eenvoudig. Hier heb ik de middelen om me met prijzige FFP2-maskers in publieke binnenruimtes optimaal te beschermen. Ik heb thuistestjes in huis. Ik heb het voorrecht dat ik thuis kan blijven werken en dat ik vrij goed om kan gaan met sociale media en videobellen om contacten te onderhouden. Maar er zijn genoeg mensen die goede maskers niet kunnen betalen, die om een goede reden niet aan digitale middelen kunnen doen, die toch de deur uit moeten en die de 1,5 meter afstand dus nog steeds hartstikke nodig hebben om overeind te blijven.
Omzien naar elkaar
Laten we dus vooral naar elkaar omzien, empathie tonen. De basismaatregelen behouden, veilig reizen, veilige toegang tot basisvoorzieningen zoals ziekenhuizen en supermarkten en gratis FFP2-maskers beschikbaar maken voor mensen die dat juist nu goed kunnen gebruiken. Of zoals aan de overheid wordt opgeroepen: zorg dat ook kwetsbare mensen veilig kunnen versoepelen!
Meer over dit onderwerp:
Margriet – De maatregelen versoepelen maar dat betekent wél dat kwetsbaren juist meer risico lopen: ‘Het is een soort Russische roulette’ – Lees artikel
Podcast Dit is de dag – Hoe verantwoord zijn de versoepelingen – Beluister op Spotify
Support Magazine – Ieder(in) aan overheid: ‘Zorg dat ook kwetsbare groepen veilig kunnen versoepelen’ – Lees artikel
Hart van Nederland – Kwetsbaren roepen met #GeenDorHout op tot solidariteit: ‘Hou afstand!’ – Bekijk fragment
Volkskrant – Per decreet een pandemie opheffen terwijl het virus nog volop rondgaat, is een privilege van gezonde mensen – Lees het artikel
Nos.nl – Kwetsbare mensen moeten nu nóg beter oppassen, maar hoe doe je dat? – Lees het artikel
Metronieuws.nl – #ZoHerkenJeOns: mensen met kwetsbare gezondheid spreken zich uit – Lees het artikel
Goeie blog Astrid. Voor de bewustwording. Ik zal er zeker rekening mee houden en het ook met anderen delen. Omzien naar elkaar inderdaad!
Dankjewel Heleen en hartstikke fijn! ♥️